Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur lång tid kan ett lån ligga hos inkasso?

Om en låntagare inte betalar i tid skickas lånet till inkasso.
Hur länge är det hos inkasso innan det går till kronofogden?

Hur länge dröjer det sedan tills lånet blir en konstaterad förlust?

Om det blir en konstatering, skickar ni ett deklarationsunderlag som innehåller den förlusten?

Kommentarer

 • Hej Krister!

  Om en låntagare inte betalar sitt lån i tid startar vår påminnelseprocess där vi påminner låntagaren per telefon, sms, brev och mail. Lyckas vi inte driva in betalningen går hanteringen av lånet vidare till inkasso som genom betalningskrav och betalningsplaner försöker driva in betalningen. Hur länge ett lån är hos inkasso innan det går vidare till Kronofogden som kan göra utmätning av lön och tillgångar går inte konkret att svara på då det avgörs av inkassos bedömning i varje unikt fall.

  Lånet blir en konstaterad kreditförlust om en låntagare går bort och det inte finns tillräckliga medel i dödsboet för att betala skulderna. Det kan även bli en kreditförlust om Kronofogden gör en skuldsanering.

  Skulle du uppleva kreditförluster kommer dessa att visas som en del av årsbeskedet som skickas ut i januari och en kreditförlust är avdragsgill med 70%.
  Kasper
 • > Lånet blir en konstaterad kreditförlust om en låntagare går bort och det inte finns tillräckliga medel i dödsboet för att betala skulderna.

  Blir det alltså aldrig en konstaterad kreditförlust när ett ärende går till inkasso om Kronofogden inte gör en skuldsanering?

  När går reservfonden in och täcker?
 • Det stämmer som du skriver, en skuld till dig som långivare kvarstår så länge som lånet inte är nedskrivet/avskrivet på grund av en godkänd skuldsanering hos kronfogden. Se gärna vad en skuldsanering innebär här.

  Kreditförlustfonden täcker upp utebliven amortering på ens autoinvestkonto. Ett exempel på hur kreditförlustfonden fungerar är att du kanske får återbetalt 100kr en viss månad enligt plan, där 80kr är amortering samt 20kr är ränta. Skulle du möjligtvis få 70kr totalt, så kommer förlustfonden att täcka upp 10kr på ditt konto den månaden.
 • Om jag förstår rätt:
  • En skuld kvarstår till mitt konto så länge som lånet inte är nedskrivet
  • Kreditförlustfonden täcker upp utebliven amortering varje månad
  Om jag får betalt genom kreditförlustfonden, och skulden till mig kvarstår, vad händer den dagen det blir nedskrivet? Alternativt vad händer den dagen inkasso lyckas driva in skulden? För jag tar så klart för givet att jag inte får betalt två gånger.

  Det hela låter som helt riskfritt för mig? Eller att jag i värsta fall inte får ränta på det dåliga lånet.
 • Hej igen!

  Bra frågor!

  De två punkterna du nämner är korrekta.

  Om man får återbetalt från en låntagare som har legat hos inkasso, så kommer en återföring ske till kreditförlustfonden, vilket gör att man inte, som du säger, får dubbelbetalt. Blir en skuld nedskriven så kommer du att få en konstaterad kreditförlust, vilken är avdragsgill till 70% mot andra  inkomster under inkomstslaget "inkomst av kapital".

  Det är aldrig riskfritt att investera. Kreditförlustfonden är av oss själva avsatta medel. Så länge den har funnits så har den täckt upp för de investerare som har förlorat en del av sin amorteringsdel en viss månad. Läs gärna mer om kreditförlustfonden här.


 • Hej

  Går det att se om kreditförlustfonden har täckt uteblivna amorteringar i transaktionshistorik eller liknande? Eller räknas det inte som en transaktion förrän man får den riktiga inbetalningen?
 • Hej!

  Du kan se om du har fått täckning av kreditförlustfonden genom att klicka på "alla kontohändelser" och sedan leta reda på betalningar från kreditförlustfonden.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.