Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad händer om en låntagare inte betalar sitt lån i tid?

Hur påverkas jag som investerare om en låntagare inte möter sin förpliktelse i att betala?
Lendify Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • När du investerar i lån via plattformen är det du som investerare som bär kreditrisken (läs mer om risken hos Lendify). Investerar du via Autoinvestkonto täcks du däremot av vår kreditförlustfond vars syfte är att täcka upp det nominella beloppet i Autoinvestkonton vid eventuella kreditförluster.

  Om en låntagare inte betalar sin faktura i tid sätts vår påminnelseprocess igång. Vi påminner låntagaren via sms, mail, brev och telefon. Om låntagaren trots våra påminnelser inte betalar skickas ärendet till inkasso. Om låntagaren inte betalar trots inkassokrav skickas ärendet vidare till Kronofogden som kan göra utmätning av lön och andra tillgångar. Du kan läsa mer om hur denna  process fungerar här.
  Kasper
 • Om jag investerar manuellt, när i processen blir jag aviserad av Lendify om att låntagaren inte betalar tillbaka? Om hur meddelar ni mig som investerare?


 • Man får inga aviseringar om någon missar en betalning. Detta kan du dock enkelt se ifall någon ligger efter med sina betalningar under "kommande återbetalningar".
 • Vart kan jag se äldre missade betalningar? Inder kommande betalningar ser jag bara en månad bak i tiden? Om jag har missade inbetalningar så "försvinner" dom ut ur den vyn. Det skulle vara intressant att kunna se längre tillbaka i en samlad vy. Finns det?
 • Hej!

  Du kan teoretiskt sett se hur långt som helst bak i tiden på "kommande återbetalningar". Har ett lån försvunnit om det legat en månad efter så har låntagaren betalat tillbaka.

  Ett annat läge där ett lån försvinner från återbetalningsvyn är om ett lån går till inkasso när det ligger efter med mer än fyra månader och sägs upp. Självklart ligger detta lån kvar som en fordran inom ditt konto. Varför den försvinner från den preliminära återbetalningsplanen beror på att lånet har en snävare återbetalningsplan när det kommer till inkasso, varav återbetalningsplanen inte visualiseras som den gjorde innan. Däremot går självklart inbetalningar från detta lån in till dig på kontohändelser, vilket är det ställe man ska titta på för att se vad som faktiskt har hänt på kontot.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.